sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Minun jouluni

Hyvää lokakuista sunnuntaita!
 Niin siinä TAAS kävi, että en saanut aikaiseksi tehtyä sitä lupaamaani postausta ennen joulua. Ihan nolottaa kun en ole sitä teille laittanut. No tässäpä se nyt tulee ja joulukalenterista postaus sitten myöhemmin niin voitte alkaa jo ajoissa sitä puuhaamaan. ;) Minulla se ainakin jää aina viime tinkaan. Tämä vuosi minulla on mennyt tiiviisti koulutyön parissa, joten sekin osaltaan on viivästyttänyt blogin päivitystä. Kesän nautin lämpimistä ilmoista joskin välillä oli vähän liiankin lämmin. En tullut tehneeksi mitään erikoista kesällä joten siitä ei ole postattavaa.:) Syksyistä ajanjaksoa mennään ja enää on kolme kuukautta jouluun. Minä ajattelin kerrankin olla ajoissa ja aloitin jo joulukorttien teon.:)  Olen nauttinut kauniista syksyn ruskasta ja ensimmäisistä pakkasistakin

Mutta palataanpas nyt sinne talven hangille ja pakkasille. Niin ja tunnelmalliseen jouluun. Viime jouluna ei tarvinnut pelätä ettei olisi lunta sillä sitä sateli varsin reippaasti jo ennen joulua. Jouluvalmisteluja teimme yhdessä avustajani kanssa ja leivoin mm. ensimmäistä kertaa arabialaista maustekakkua itse.
Leipomuksiimme kuuluivat myös Minna Canthin kakku ja kauraneliöt. Perinteeksi on muodostunut myös tehdä jääsuklaata. Se on taivaallisen hyvää ja bonuksena siitä pystyy tekemään maidotonta. Laitan postauksen loppuun ohjeet kauraneliöstä ja jääsuklaasta.

Meidän perheemme perinteisiin kuuluu, että kinkku paistetaan aatonaattona. Kinkun tuoksuessa ja sen maistamista odotellessa koristellaan kuusi. Lapsuudenkotini kuusessa on ihania vanhoja koristeita, jotka muistan jo lapsuudesta. Joillekin niistä on muodostunut oma paikkansa johon ne joka joulu laitetaan. Etenkin tämä  enkeli on yksinlempikoristeistani.

Tämäkin on vanha koriste


 Joulun tunnelmaa luovat joululaulut, joita rakastan yli kaiken. Ne rauhoittavat ja rentouttavat aina mieltäni. Minulla ei ole lempijoululaulua, koska minusta ne kaikki ovat niin ihania.

Jouluaattona aamumme alkaa rauhallisissa merkeissä, kaikki heräilevät siinä yhdeksän aikaan ja syövät jotain pientä aamupalaa.  Äiti aloittaa aamun riisipuuron keitolla. Muut syövät puuron kanssa luumusoppaa, mutta minä laitan puurooni kanelia ja sokeria. Meidän riisipuuromme keitetään soijamaitoon, koska pikkusiskoni on maitoallergikko. Puuron syönnin jälkeen kuuntelemme joulurauhan julistuksen Suomen Turusta. Joulurauhan julistuksen jälkeen on vuorossa Sauna. Saunassa on hyvin tunnelmallista kun sytytämme pesuhuoneeseen kynttilöitä emmekä laita valoja. Lisäksi meillä on radio soittamassa joululauluja. Mikäs sen rentouttavampaa kuin heittää eukalyptuksen tuoksuiset löylyt ja kuunnella joululauluja.

Saunan jälkeen perheemme ottaa lepohetken. Meillä on perinteenä ostaa tiettyjä joululehtiä, joita sitten luemme saunan jälkeen. Usein katsomme myös joulukalenterin viimeisen jakson silloin. Hiljalleen aloitamme joulupäivällisen laiton. karjalanpaisti on laitettu uuniin jo ennen saunaa jotta se saa kypsyä rauhassa miedolla lämmöllä. Meidän jouluumme on aina kuulunut karjalanpaisti, koska se on perinne molempien vanhempien kotipaikoilta. Karjalanpaistin lisäksi keitetään perunat ja paistetaan itsetehdyt laatikot. Salaatteina meillä on jäävuorisalaattia, punakaalta ananaksella sekä punajuurisalaatti,perunasalaatti ja sienisalaatti. Perinteeksi on muodostunut myös erilaiset itsetehdyt hyytelöt. Joulupöydästämme löytyy siis karpalo-, puolukka ja viinimarjahyytelöt. Pidän joulupöydän kattamisesta erityisesti, koska siitä saa tehdä juhlavan. Silloin laitetaan hieman parempia astioitakin pöytään.



Jouluaterian jälkeen on vuorossa joululahjojen jako. Meillä joulupukki jättää lahjat ulko-oven taakse josta ne löytyy. Joululahjojen avaamisen jälkeen tarkastelemme omia ja toistemme lahjoja. Sitten on vuorossa joulukahvit ja ilmasillan kuuntelu. Kahvipöytäämme kuuluu perinteisistä kuivakakuista tiikerikakku, arabialainen maustekakku ja taatelikakku. Lisäksi on kauraneliöitä, piparkakkuja ja joulupullaa. Pullat ovat normaaleja kanelipullia, mutta joulupullia niistä tekee tomusokerikuorutus.
Joulupäivänä vietämme aikaa rennosti yhdessä. Usein pelaamme pelejä tai tietovisoja. Monesti myös luemme kaikki kirjaa. Ulkoilu kuuluu myös meidän joulupäiviemme ohjelmaan.

Viime vuosina myös minulla ja siskollani on ollut joulukuusi meidän omassa kotonamme. Meidän joulukuusemme on hieman modernimpi koristeiltaan kuin lapsuuden kotimme. Meillä on erilaisia palloja mutta lisäksi löytyy myös perinteisiä olkikoristeita.

Meidän joulumme aloitetaan joululauluista ja valojen laitosta. Minä laitan huoneeseeni pöytäkuusen, joka tuo tunnelmaa. Vaihdan myös jouluverhot ja laitan joulutaulut seinälle.


Eteisen seinältämme löytyy seinätarra, joka toivottaa vieraille hyvää joulua.


Löysin pari vuotta sitten joulun jälkeisestä alennusmyynnistä minua miellyttävän adventtikynttelikön, johon löysin myös numeroidut kynttilät.

Yhdet lempikoristeistani ovat nämä tontut. Toisen olen saanut tupaantuliaislahjaksi, kun muutin omaan kotiin ja toisen ostin itse.


Tässäpä ohjeet kauraneliöihin ja jääsuklaaseen.

Kauraneliöt
100g voita tai margariinia
4 1/2 dl kaurahiutaleita
1rkl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1dl sokeria
2tl vanilliinisokeria
2rkl siirappia

pinnalle:
100g pehmeitä nougatmakeisia

Itse olen tehnyt pohjan kaksinkertaisena niin siitä tulee pellille paremman paksuinen.
Nougat on siis siinä kultakääreessä olevaa suklaata, jota löytyy patukkana karkkihyllystä. Meillä nougat on korvattu fazerin sinisellä sekö tummalla suklaalla pähkinäallergian vuoksi. Tästä saa tehtyä gluteenitonta vaihtamalla vehnäjauhot gluteenottomiin. 


Jääsuklaa (n.65kpl)

200g suklaata (valkoista tai tummaa)
125g kookosrasvaa
1/4 dl tomusokeria




Olisi kiva jos te lukijat laittaisitte myös kuvan omista lempi joulukoristeistanne kommenttikenttään.:) Tykkään katsella mistä muut pitävät.
Seuraava postaus tulee nukkekotijoulukalenterista, joten pysykäähän kuulolla. 

Mukavaa sunnuntai-iltaa!
-Linderiina-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti